• April 21st, 2021
  • Category: Category

  Who made my clothes?!


  Momenteel draait de achtste editie van Fashion Revolution Week op volle toeren. Tussen 19 en 25 april worden consumenten, producenten en beleidsmakers wereldwijd gemobiliseerd om die ene simpele vraag te blijven stellen: Who made my clothes?

  Rana Plaza

  Zeven jaar geleden, op 24 april 2013, stortte in Bangladesh het gebouwencomplex Rana Plaza in. Hierbij kwamen maar liefst 1138 kledingarbeiders om het leven, daarnaast vielen er in totaal meer dan 2500 gewonden. Het instorten van dit gebouw werd wereldnieuws. Al snel bleek de Westerse samenleving de schuldige: de kledingmerken waarvan we kleding dragen laten hun kleding in deze onveilige fabrieken maken.

  Hiermee steunen wij dus onbewust deze onmenselijke praktijken.

   

  #Whomademyclothes?

  Een jaar na deze gebeurtenis vond de eerste Fashion Revolution Day plaats. Op deze dag stellen miljoenen mensen dezelfde vraag: #whomademyclothes?Deze vraag wordt gesteld aan tal van modemerken om transparantie op te eisen en tegelijk brengen we hiermee een eerbetoon aan de overleden slachtoffers. We gebruiken één stem tegen de vreselijke praktijken van de mode-industrie en proberen zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om de vraag te blijven stellen naar de herkomst van hun kleding.

   

  De rol van Stanley/Stella

  Fashion Revolution Week bewijst dat een verandering mogelijk is. De beweging huldigt de mensen die investeren in het creëren van meer duurzame, transparantere mode. Vandaag de dag delen steeds meer merken openlijk waar hun kleding precies gemaakt wordt. En producenten doen extra inspanningen om hun fabrieken zo veilig mogelijk te maken.

  Ook wij dragen ons steentje hierin bij door te werken met het duurzame modelabel Stanley/Stella. In 2018 namen zij de stap om de namen en contactgegevens te publiceren van alle partner fabrieken waarmee ze samenwerken. Daarnaast brengen ze elk jaar een sociaal verslag uit. Hierin beschrijven ze hun bedrijfsprocessen, grondstoffen en ecologische voetafdruk gedetailleerd.

   

  Neem deel aan de revolutie

  Tijdens deze week wordt iedereen aangemoedigd om een steentje bij te dragen, jij dus ook. Dit kan door verschillende acties:

  • Trek een selfie waarin je je kleding label laat zien, tag het merk op social media en vraag hen #whomademyclothes?
  • Kies niet alleen deze week, maar gedurende het hele jaar voor duurzame kleding en draag deze ook bewust. Kies een kledingstuk van een duurzaam merk. Of stap eens binnen bij een tweedehandswinkel. Hier vind je ook hele leuke stuks!
  • Investeer in duurzame items die een leven lang meegaan, laat je niet verleiden tot dat kledingstuk dat je twee keer gaat dragen en vervolgens laat slijten in je kledingkast
  • Laat je je toch vangen? Werp eens een kritische blik op je kledingkast en geef je kleding die je niet meer draagt een nieuw leven 
  • Koop zo lokaal mogelijk, iets wat gedurende deze tijd nog 10 keer belangrijker is!

  Biznizpoint

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwigheden!
  Inschrijven

  Volg ons

  Stanley Stella
  Biznizpoint is officiële dealer van Stanley Stella
  Product Media Advisor
  Award winner bronze - Product Media Advisor